Kanada’da Sağlık Sistemi

Kanada’nın sağlık sistemi İngiltere ile çok benzer. Hastalandığınız zaman uzaman doktoru görmek isterseniz önce aile hekiminize gidip muayene olmanız ve onun gerekli görmesi durumunda uzman için randevu almanız gerekiyor. Herkesin bir aile hekimi oluyor; eğer yaşadığınız bölgede sizi kabul edebilecek bir aile hekimi bulamazsanız yine aile hekimlerinin çalıştığı walk in clinic denilen randevu ile ya da randevusuz gidip muayene olabildiğiniz kliniklere gitmeniz gerekiyor önce. Eğer randevusuz giderseniz saatlerce bekleme ihtimali çok yüksek çünkü önceliği doğal olarak randevulu hastalara veriyorlar.

Biz 4 yıl önce ilk taşındığımız zaman bizden önce buraya yerleşen arkadaşlarımız aile hekimi bulmanın çok zor olduğunu söylemişlerdi. O zaman 6 aylık olan kızımızın aşıları için Community Center’da gittiğim bilgilendirme toplantılarında bebek hemşirelerinin aşı yaptığını öğrendiğim Community Health Center’ı tercih etmiştim. Aşı için gittiğimizde bebekli aileleler için özel bir program olduğunu ve merkezden uygun olan bir aile hekimi verebileceklerini söylediler. Biz de bu seçeneğin üzerine atladık resmen. Amma velakin aile hekimimize bebeğimizi aylık muayeneler için götürdüğümüzde ön masadaki görevlinin tartıp boyunu ölçmesi, doktorun da bize nasıl iyi mi tarzı sorular sorması dışında gerçek anlamda muayene ettiğini görmedik. Acil bir ihtiyacımız olduğunda aynı güne randevu almak imkansızdı ve hep bir kaç gün sonrasına verdikleri için biz de yavaş yavaş gitmemeye başladık ve sanırım yaklaşık 3 yıldır kendisini göremedik. Bu durum bizim şanssızlığımızdı sanırım çünkü daha sonrada çocuk doktoruna gerçekten muayene olmaya başlayınca bizim aile doktorundan kaynaklı bir sıkıntı olduğuna emin olduk.

Bu durum küçük kızımız doğduğunda rutin muayenelerinin çocuk doktoru ile devam etmesi konusunda bize yararlı oldu çünkü hastaneden taburcu etmek için gelen çocuk doktoru aile doktorumuzdan istediğimiz zaman randevu alamadığımızı öğrenince arayıp 3 gün sonraya randevu almayı denememizi istedi ve gerçekten 2 hafta sonrasına randevu vermek istediler. Bu sayede bizi tek bir muayene için olduğunu söyleyerek bir çocuk doktoruna sevk etti. Doktorumuz kendisiyle devam edebileceğimizi söyleyince de bugüne kadar çok tatlı bir doktorla devam edebildik.

Büyük kızımızın 1 yaş civarı alerjik astımı olduğu çıktı ortaya ve grip olduğu zamanlarda çocuk hastanesine yılda bir kaç kez acil ziyareti yapar olduk. Bu ziyaretleden edindiğimiz tecrübe eğer astım gibi solunum sıkıntısı varsa ya da ateş 40C olduysa sizin ön muayene masasından içeriye alıyorlar ve sonrasında da doğru düzgün ilgi görüyor çocuğunuz. İkinci acile gidişimizde bizi acil talebiyle uzman bir çocuk doktoruna yönlendirdiler ve doktorun ofisinin randevu vermek için bizi geri araması 3-4 haftayı buldu Allah’tan doktorumuz çok ilgili ve tecrübeli. Bu süre zarfında evimize yakın çok sayıda doktorun çalıştığı bir kliniğe gidip muayene olma seçeneğini kullandık .Bunun tek dezavantajı her gittiğimizde farklı doktor gördüğümüz için bir devamlılık olmuyor ama her şekilde ulaşılamayan aile hekimimizden daha iyi olduğu kesin.

Buradaki sağlık sistemi insanı o kadar törpülüyor ki Türkiye’de koşa koşa doktora hatta acile gideceğimiz birçok durumu evde geçirdik. 40C ateşle evden ateş düşürücü verip çıkıp acil otoparkında ateşi 39.5 ölçüp bizi bu ateşle saatlerce bekletirler çocuk perişan olur diye eve geri döndüğümüz de oldu. Küçük kızım pandemi zamanı 40 C ateşle 3 gün geçirdikten sonra döküntülerden 6. hastalık geçirdiğini anladık ama genel durumu kötülemedikten sonra acile ya da doktora gitmek aklımızın ucundan geçmedi bile.

Bazı arkadaşlarım Kanada’daki sağlık sisteminin çok iyi olduğunu düşünüyorlar ama bana göre hantal bir sistem. Benim tecrübelerim böyle olmakla birlikte, Kanada Vancouver’da yaşayan ve çalışan bir Türk doktorun görüşlerini buradan okuyabilirsiniz.